Veresspelet

Veresspelet Grensefolk

Tronsmoen Amfi, Vera

Ordinær kr. 370,-
Barn t.o.m 15 år kr. 250,-
Student kr. 320,-
Honnør kr. 320,-
Familie (2 voksne og 2 barn) kr. 1080,-

Ledsagerbevis godtas. Billett fåes hos Kultar sine utsalgssteder.

Grensefolk er tredje og siste del av triologien om skogfinnene som kom til fjellbygda Vera i 1799. Vi har kommet til år 1820. Det er slutt med svedjebrenning, og skogfinnene har gått over til å drive vanlig jordbruk i den karrige bygda. De står sammen om arbeidet på gårdene som de alltid har gjort, men er nå nødt til å spe på med skogshogst, tømmerfløting og arbeid i gruvene. Dette er ikke ufarlige sysler.
På Tronsmoen har barna til Tron Tronsen og kona Berte Andersdatter vokst til og blitt skikkelige arbeidsfolk. Inger Andersdatter, jenta som kom til bygda ti år gammel uten foreldre, har huspost i Wukku om vinteren. Denne sommeren er hun i Wæren og hjelper de andre skogfinnene med onnearbeidet.
Inger er 30 år og for lengst gifteklar, men hun har gått og ventet på kjæresten Haldor, som reiste til Amerika for ti år siden. Nå må hun prøve å finne ut hvilke planer han har, hvis han lever. Skal hun fortsatt vente? Inger har fått i oppgave å være legekyndig i Wæren, da deres ”kloke kone” Marte har reist til Sverige. Dette er noe hun ikke har lyst til, og hun prøver å få døvstumme Anne til å ta denne utfordringen. Anne har for øvrig sitt å stri med, men får en god venn. Så slår katastrofen til.
Ole Tronsen og hans familie bor fortsatt på Storlunet, men vurderer å flytte. Peder Tronsen og hans kone og sønn ble visstnok drept i forrige del av Veresspelet. Det betyr at de tre brødrene Tronsen aldri får møtes igjen. Eller? Hvordan går det med disse familiene, og hvem er jentungen som kommer til Tronsmoen og sier at hun er fra en husmannsplass under Støre gård i Levanger?
Vi møter skogfinner, bønder fra Verdal, svensker og samer i, om ikke akkurat i fredelig sameksistens, i alle fall i full utfoldelse på Tronsmoen, med utsikt mot de store fjellene og den vakre men lunefulle Veressjøen.

Ulvilla, Volden og Vera Sanitetsforening selger middag, dessert og kaffe på Tronsmoen.
Fredager fra kl. 16.00
Lørdag og søndag fra kl. 12.00. Betaling med kort og med Vipps.

Grensegang spilles på gården Tronsmoen, stedet dit Tron Tronsen og hans familie kom i 1799.

70 personer er på scenen, de fleste amatører, derav 25 barn.

Manus er skrevet av Sissel Hermann, komponist og kapellmester er Toralf Lund.

Grensefolk kan sees enkeltstående, man må nødvendigvis ikke ha sett de andre forestillingene for å gi mening til handlingen.

Tronsmoen ligger 1t fra E6/Verdal sentrum. Følg skilting til Vuku og Vera.

Se andre forestillinger

Arrangør?
Vil du selge
billetter
på kultar.no?