Inn i Rinnans bandekloster

Levanger bibliotek

Billett kr. 100,-

Ledsagerbevis godtas. Billett fåes hos Kultar sine utsalgssteder.

Forfatter Simon Stranger og litteraturviter Ingvild Hagen Kjørholt kommer til Levanger bibliotek 9. april for å snakke om Strangers kommende roman Bandeklosteret. Arrangementet er et samarbeid mellom Levanger bibliotek og Falstadsenteret.

Bandeklosteret er en roman om et hus med en spesiell historie. Det var her Henry Oliver Rinnan hadde sitt hovedkvarter de siste årene av 2. verdenskrig, og i kjelleren ble fanger torturert og drept. Etter krigen flyttet en liten jødisk familie inn i det samme bygget, og en av dem er forfatterens svigermor.

Hvordan kunne en stille og forsiktig skomakersønn bli en av norgeshistoriens verste forbrytere? Hvorfor valgte den jødiske familien å flytte inn i et av de tydeligste symbolene på ondskap i hele Trondheim. Og hvordan påvirket husets historie de som flyttet inn?

Hele historien er sortert som et brev til en slektning av forfatteren, Hirsch Zve Komissar, som ble drept på Falstad 7. oktober 1942. En roman om drømmer, om makt, om krigen og om hvordan fortiden fortsetter å prege nåtiden.

Det er ikke ofte det skrives romaner om andre verdenskrig i Trøndelag, så med Bandeklosteret kan Stranger bidra til et nytt perspektiv til den vonde historien.

Mandag 9. april kommer Stranger og Kjørholt til å gå nærmere inn på boka Bandeklosteret, og bruk av historiske personer i skjønnlitteratur.

Simon Stranger (f. 1976) er en norsk forfatter.
Stranger har studert filosofi og religionshistorie, i tillegg til forfatterstudiet i Bø. Han debuterte i 2003 med romanen Den veven av hendelser vi kaller verden. Siden har han skrevet bøker for både barn, ungdom og voksne som oversatt til en rekke språk.

Stranger er kjent for å gi de svakeste i verden en stemme gjennom bøkene sine, og har vært innom temaer som flyktningkrise, global handel, papirløse og mennesker som på desperat vis prøver å skaffe seg et verdig liv.

 

Ingvild Hagen Kjørholt (f. 1977) er litteraturviter og faglig leder ved Falstadsenteret.
Kjørholt har sin doktorgrad i allmenn litteraturvitenskap fra NTNU. Hun har forsket på forholdet mellom skjønnlitteratur og historiske hendelser både på 1700-tallet og i etterkrigstiden. Kjørholt har tidligere arbeidet ved NTNU og UiO, og hun har vært gjesteforsker ved Université Paris-Sorbonne. Hennes forskningsinteresser ligger i skjæringsfeltet mellom moderne litteraturhistorie, minnekultur,

Se andre forestillinger

Arrangør?
Vil du selge
billetter
på kultar.no?