Billettsalg på nett til Tilbake til Buchenwald. Foredrag på Falstad. Det skjer i Levanger.

Foredrag: Tilbake til Buchenwald

Falstadsenteret

KL. 13.00

Ordinær kr. 130,-
Student kr. 100,-

Ledsagerbevis godtas. Billett fås hos Kultar sine utsalgssteder eller ved å ta kontakt med [email protected]

Falstadsenteret, Falstadvegen, Ekne, Norge

Velkommen til foredrag av forfatter Elsa Kvamme om boka «Tilbake til Buchenwald. Da norske studenter skulle gjøres til en ny SS-elite».

Om boka/foredraget:
Den 30. november 1943 slo okkupantene til mot Universitetet i Oslo. Alle mannlige studenter skulle arresteres. 644 av dem ble deportert til Tyskland for å «omskoleres» med tvang, noen i en SS-leir i Alsace, andre først i konsentrasjonsleiren Buchenwald. Begge gruppene måtte mobilisere alt de hadde av oppfinnsomhet, akademiske verdier og kunnskaper for å motstå presset, tross trusler om dødsstraff, sultemarsjer og stadige bombardementer.
Blant studentene var Elsa Kvammes far. Her går hun inn i hans og noen av medstudentenes dagbøker, med skildringer av reisen inn i rasestatens mørke og hvordan fangene brukte demokratisk organisering, humor og allsang for å motstå splittelse og depresjon i møtet med et Nazi-Tyskland på sammenbruddets rand. Ikke alle kom levende hjem. For noen var krigen heller ikke over da freden kom.

Om forfatteren: Elsa Kvamme har vært en markant skikkelse i norsk kulturliv siden 70-tallet. Hun begynte som skuespillerelev ved det nå verdenskjente Odin Teatret, og har startet siden Saltkompaniet, en av Norges første frie teatergrupper.. Hun var en av de første i Norge som begynte med soloforestillinger og cabareter, før hun på 1900-tallet gikk på filmskole i New York. Hun har mottatt en rekke norske og internasjonale priser for sitt arbeid, inkludert Amandaprisen for beste manus og Gullstolen for beste dokumentar. Hun begynte arbeidet som dokumentarist for å finne ut mer om faren, Elling Kvammes underfortalte krigsopplevelser. Hun har siden lager fire dokumentarer om historier tilknyttet nazismens grusomheter og de overlevendes dilemmaer. (Tysklandsstudenter, En dame med hatt, Legenes krig og Trikken til Auschwitz), før hun fikk behov for å sette søkelys på mennesker og aksjoner som har klart å skape motkrefter og utgjøre «en forskjell».
(Bilder: Astrid Waller. Ascehoug).

Dette foredraget inngår i vår faste foredragsserie: «Etterkommernes fortellinger».

Se andre forestillinger

Arrangør?
Vil du selge
billetter
på kultar.no?