Hva er Vømmøl, Vømmølfestivalen og hvem er Hans Rotmo?

Vømmølfestivalen og hva er vømmøl

…og hvor kommer det fra?

Hans Rotmo har fortalt at Vømmøl og Porselen slo ned i hodet hans som lyn fra klar himmel en dag han var på veg til en forelesning, mens han gikk på universitetet i Oslo. Vømmølmusikken ble viden kjent i Norge på 70 og 80 tallet og har levd videre gjennom de mange skuespillene og platene Hans Rotmo har produsert siden da. Verdal IL er hvert år arrangør av Vømmølfestivalen og du kan lese mer om Hans Rotmo og Vømmøl her

Hans Rotmo

Hans Rotmo har skrevet mange spel og er for tiden aktuell med Folkehelten i Levringslåven i Verdal og Verdalsoratoriet som skal fremføres på Stiklestad og i Nidarosdomen.
Hans Rotmo (født 10. mars 1948) og er en norsk musiker, låtskriver og forfatter født og oppvokst i Volden i Helgådal, Verdal. Han debuterte i 1960-årene i den lokale gruppa Valley Boys i hjembygda Verdal og ble senere frontfigur og låtskriver for Vømmøl Spellmannslag, Heimevernslaget, Ola Uteligger og Trossetbrua Band. Hans Rotmo er svært produktiv og har skrevet en rekke låter og skuespill.

Blant de tidligste musikalske inspirasjonskildene har han selv utpekt The Beatles, Alf Prøysen, Vidar Sandbeck, Cornelis Vreeswijk, Alv Schiefloe og norsk slåttemusikk. Han er utdannet cand. mag. ved historisk-filosofisk fakultet, Universitetet i Oslo og bor i dag i Son. Han har vunnet en rekke priser – Spellemansprisen (1976), Verdal Kommunes kulturpris (1993), Nord-Trøndelag fylkes kulturpris (1996), LO’s kulturpris (2001) og Stjørdal kommunes kulturpris (2007).

Billettsalg på nett til Vømmølfestivalen i Folkeparken Verdal

Bilde fra opptoget i Vømmølfestivalen. Foto: Vømmølfestivalen

Billettsalg på nett til Verdalsoratoriet som fremføres på Stiklestad og i Nidarosdomen

Verdalsoratoriet er historien om Verdalsraset i 1893 som var en nasjonal katastrofe. Asgeir Skrove har komponert musikken til det storslåtte Verdalsoratoriet med tekst av Hans Rotmo. Det ble skrevet som bestillingsverk til hundreårsmarkeringen av Verdalsraset som skjedde i 1883.

Billettsalg på nett til Folkehelten i Levringslåven. Det skjer i Verdal

Hans Rotmo er manusforfatter for Folkehelten. Her er han avbildet med aktører fra 2013.

Billettsalg på nett til Folkehelten i Levringslåven. Det skjer på nett

Etter 10 år spilles FOLKEHELTEN igjen i fantastiske Levringslåven. Hans Rotmos libretto og Gjermund Larsens musikk kan igjen oppleves. Et stykke musikkteater for alle – ikke minst ungdom! Teatrets magi er tilbake i Levringslåven i august og september 2023.

  

 

.